Ultima ora
You are here: Home / Articole / Seminte de crap. Cu sare!
Seminte de crap. Cu sare!

Seminte de crap. Cu sare!

de Catalin Toader

Semintele, indiferent de forma, culoare sau dimensiune, au reprezentat mereu o nada importanta in pescuit. Pescarii de crap folosesc cantitati uriase de seminte cu care nadesc locul ales si incearca sa atraga pestii pe vad, dar, cu mici exceptii, nu folosesc aceste seminte si pe post de momeala de carlig. Daca scoatem din ecuatie porumbul, o momeala veche de cand crapul, si, mai nou, alunele tigrate, toate celelalte tipuri de seminte, atat de populare in alte conjuncturi, nu ajung aproape niciodata pe firul de par. Unele dintre ele, cele de dimensiuni mai mici, probabil din comoditate; ar insemna prea multa migala sa incerci sa pui pe un fir de par seminte de canepa, de exemplu. In plus, ar trebui ca montura sa fie extrem de fina, ori pescuitul la finete nu este chiar atat de popular printre pescarii romani. Majoritatea prefera, de multe ori pe buna dreptate, sa foloseasca boilies si/sau pop-up. E simplu, rapid, curat si, in cele mai multe situatii, eficient. Sunt insa perioade in timpul sezonului de pescuit, cu precadere in lunile foarte calduroase, cand o abodare diferita poate fi scurtatura dintre esec si succes, sau dintre o partida decenta si una memorabila. Pescarii englezi, ca in multe alte situatii ce au de-a face cu pescuitul, s-au prins mai devreme cum sta treaba si au folosit si promovat acest tip de pescuit. In anii ’70, pescari britanici celebri, precum Tim Paisley, Rod Hutchinson sau Chris Ball, au fost pionierii pescuitului cu mazare, fasole sau naut, iar ideile lor pareau destul de bizare la acea vreme. In zilele noastre, cel mai fervent utilizator de seminte si promotor al acestora ca si momeala de carlig este un alt englez, Shaun Harrison.

Catalogul semintelor de crap

In principiu, orice tip de seminte poate fi folosit in pescuitul crapului, indiferent daca acestea sunt de provenienta locala sau importate. Pentru crapi conteaza mai putin originea lor, ci faptul ca ele sunt mici, colorate, nutritive si foarte gustoase. Pentru a le delimita, totusi, vom face imparteala dupa criteriul dimensiunii lor si vom crea doua grupe majore: seminte mari si seminte mici. In prima grupa, cea a semintelor mari, putem include arahidele, porumbul gigant, fasolea, nucile, alunele tigrate, lupinul, migdalele, alunele de padure, mazarea, nautul etc, in timp ce grupa semintelor mici e mult mai lunga: porumb, grau, rapita, orz, artar, niger, soia, ovaz, linte, hrisca, in, sorg, hamei, susan, mazariche, floarea soarelui etc.

Diverse tipuri de seminte conservate, numai bune pentru pescuit

Semintele mici sunt mai greu de folosit pe firul de par, din cauza dimensiunilor, de aici si reticenta celor mai multi dintre pescari. Daca le dati o sansa, totusi, s-ar putea sa aveti surprize extrem de placute. Trase pe un fir foarte subtire si matasos, si cuplate cu un carlig foarte mic (nr. 8-10), semintele mici pot prinde fara probleme pesti mari. Marele lor avantaj este chiar dimensiunea redusa. Fiind folosite intensiv pentru nadit chiar si pe locuri in care se pescuieste aproape exclusiv la bolilies, semintele au avantajul ca nu sunt percepute ca un pericol. In loc sa manance 15-20 de boiliesuri inainte sa ia si carligul, in cazul semintelor crapii pot sa manance sute, sau chiar mii, de mici particule fara sa simta nimic dubios, ori asta este esential – cu cat mananca mai mult si mai frenetic, cu atat devin mai putin suspiciosi. Astfel,  sansele noastre sa-i pacalim cresc considerabil.

Prezentarea impecabila inseamna aproape sigur un crap pe saltea

Un alt mare avantaj al semintelor mici este ca tin foarte mult pestele pe zona nadita, fapt care lucreaza tot in avantajul pescarului. Exista o teorie conform careia crapii pot manca de 6 ori mai multe seminte decat boiliesuri, ca si volum, fireste, un alt semnal ca, de multe ori, semintele ar putea face diferenta. Semintele mari au si ele avantajele lor; sunt usor de pus pe firul de par, sunt mai solide si mai rezistente in aruncare, iar unele dintre ele, cum e cazul alunelor tigrate, sunt o solutie foarte buna pentru apele pline de raci. Fiind foarte dure, alunele tigrate aproape ca elimina riscul ca momeala sa fie luata de raci de pe firul de par.

Cum preparam semintele

Cel mai popular mod de preparare a semintelor, indiferent de dimensiunea acestora, este fierberea. Prin acest proces se ajunge la o consistenta foarte atractiva, dar se si elimina flotabilitatea semintelor mici si uscate. Pentru aproape toate semintele enumerate, este necesar ca, inainte de fierbere, ele sa fie inmuiate in apa rece timp de 24 de ore (la modul ideal, dar uneori sunt suficiente si 12 ore). Apoi, in functie de dimensiunea semintelor, ele trebuie fierte cam 25-30 de minute (cele mari), si intre 10 si maxim 20 de minute (cele de dimensiuni mici). In principiu, ele ar trebui sa ajunga intr-un stadiu oarecum echivalent celui numit in bucataria italiana “al dente”. Asta inseamna ca semintele trebuie sa fie suficient de fierte incat sa poata fi strapunse de o croseta, dar suficient de putin fierte incat sa nu se flescaiasca sau sa se sparga in bucati. Exista si o alta modalitate de preparare a lor, care nu necesita fierbere, si anume oparirea. Cu 1-2 zile inainte de folosire, se toarna peste seminte apa clocotita, se acopera vasul si se lasa asa. Marele avantaj este faptul ca are loc o racire lenta, iar nivelul de penetrare a apei in corpul semintei este unul natural, nefortat de fierbere. In ambele cazuri, fie ca le-am fiert sau doar oparit, trebuie sa lasam semintele in aceeasi apa, ea devine o zeama extrem de atractiva, cu care, la nevoie, se pot dipui chiar si unele boiliesuri. In timpul acestor procese puteti folosi sare sau zahar, cam o lingura la fiecare kilogram de seminte. In cazul in care urmeaza sa folositi arome, nu le puneti la fiert, ci doar dupa ce apa in care ati fiert semintele s-a racit. Aici intervine sarea, care este un excelent potentator de arome, dar poate fi folosita si in absenta aromelor, este un atractant in sine. Pentru atractie suplimentara puteti folosi orice va trece prin cap, de la arome dulci, miere de albine sau zahar si pana la usturoi, piper negru, curry sau boia de ardei. In cazul semintelor foarte moi (porumb, mazare, fasole), inainte de fierbere/oparire, alegeti semintele pe care urmeaza sa le folositi la carlig si nu le fierbeti, ci lasati-le pur si simplu intr-un vas cu apa. Astfel, ele vor fi destul de tari ca sa reziste unei aruncari, dar si suficient de moi ca sa poate fi trase pe firul de par cu croseta.

Semintele diverse pot tine crapii mai mult timp pe vad

Semintele mai pot fi folosite si in alta stare de agregare, si anume atunci cand sunt incoltite, iar uneori chiar fermentate, dar pe la noi asta se intampla extrem de rar. In zilele noastre, pentru cei mai comozi exista o multime de firme care comercializeaza seminte conservate in diverse stadii si cu diverse arome, ceea ce usureaza de multe ori si munca si alegerile pescarilor.

Atentie la calitate

Cateva dintre seminte necesita o preparare mai atenta, deoarece ele pot fi periculoase pentru pesti, in anumite conditii: arahidele, migdalele si fasolea rosie. Migdalele, odata preparate, se deterioreaza in scurt timp, astfel ca trebuie folosite cat de repede se poate dupa fierbere. Fasolea rosie (kidney beans, in engleza) trebuie foarte bine inmuiata inainte de fierbere, care trebuie sa tina, la randul ei, nu mai putin de 30 de minute. Se vor elimina, astfel, substantele care provoaca tulburari digestive. In cazul arahidelor, ele pot fi periculoase din cauza modului in care au fost transportate si depozitate. Daca sunt vechi si au fost expuse la umezeala, ele rancezesc si incep sa dezvolte un mucegai ce contine aflatoxina (toxina produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus), care este periculoasa pentru crapi, dar si pentru oameni.  De aceea, atunci cand cumparati seminte, e bine sa le verificati vizual, sa le mirositi si sa le pipaiti si sa le refuzati pe cele rancede, umede sau vizibil foarte vechi. Altfel, riscati sa compromiteti o sesiune de pescuit ce poate fi foarte generoasa.

Porumb natural + porumb de plastic, o reteta de multe ori castigatoare

Una peste alta, nu trebuie sa va schimbati obiceiurile de pescuit si nadele folosite, dar, daca aveti vreodata timp si chef de experimente, dati o sansa semintelor si poate vor veni si revelatiile. Ca sa nu mai pomenim de faptul ca semintele (unele) sunt mai ieftine decat multe alte nade consacrate.

 

Leave a Reply

Scroll To Top
shared on wplocker.com