Ultima ora
You are here: Home / Recenzii / Revolutia Spomb
Revolutia Spomb

Revolutia Spomb

Intr-o mare de accesorii care fac din pescuitul modern la crap o afacere infloritoare, produsele cu adevarat revoluţionare sunt atat de rare incat trebuie bagate in seama. Dupa boiliesuri, firul de par, montura cu plumb pierdut si nadele de plastic, dispozitivele destinate nadirii au si ele propria poveste. Ultimul venit in aceasta familie este si cel mai revolutionar dintre ele. Faceti cunostinta cu Spomb!

Pescuitul modern la crap a insemnat mereu, dincolo de echipament si localizare, posibilitatea de a nadi la distanta si foarte precis. Mai tarziu, necesitatea de a putea face acest lucru cu diverse tipuri de nade, fie ca vorbim de seminte, boiliesuri sau amestecuri zemoase, a dus la aparitia catorva dispozitive care sa poata face asta, cel mai cunoscut si mai utilizat dintre acestea fiind racheta de nadire. Fabricate de diverse firme (MCF, Korda, Fox, Wychwood, Nash), rachetele de nadire sunt, de cele mai multe ori, variatiuni pe aceeasi temă. Produse aproape identice, cu proprietăţi aproape identice, dar cu etichete diferite. Iata insa ca in 2009, după mulţi ani de incercari, un pescar pasionat a reusit sa aduca in trusele crapiatilor un produs cu adevarat revolutionar.

De ce Spomb? 

Denumirea deriva, ca si proprietatile dispozitivului, de la hibridul intre spod (racheta de nadire) si aspectul de bomba al acestuia. Pe scurt, este vorba despre o racheta de nadire perfect inchisa, avand forma unei bombe, care se deschide la impactul cu apa, eliberand nada. Bryan Houghton pescuieşte de la 7 ani, de pe vremea cand isi insotea tatal pe malul lacurilor. Mai tarziu, ca pasionat de pescuitul la crap, avea sa vada cum rachetele de nadire dau rateuri, pe ici pe colo. Astfel, i-a venit ideea sa construiasca un dispozitiv care sa faca tot ce fac bine rachetele de nadire, dar care sa elimine neajunsurile acestora: instabilitatea pe vant puternic, pierderea nadei in timpul zborului, recuperarea de cosmar, cauzata de faptul ca recipientul se umple de apa.

spomb clasic

Primul prototip cu adevarat funcaional a fost pus la treaba in 2007, iar primul exemplar din varianta actuala a fost vandut la Farnborough Big One Fishing Exhibition, cel mai important targ de pescuit din Anglia, in luna februarie a anului 2010. De atunci, forumurile de profil s-au încins, pescarii intrecandu-se in a lauda calitatile ai avantajele noului Spomb.

_DSC0189

Cum a ratat Korda afacerea anului

Povestea Spomb are insa ai capitole mai puain cunoscute. In urmă cu ceva vreme, din cauza lipsei fondurilor necesare, Bryan a incercat sa vanda prototipul Spomb unuia dintre uriasii din industrie, firma Korda. L-a contactat pe Damian Clarke, directorul de dezvoltare de la Korda, propunandu-i revolutionarul dispozitiv. Ghinionul (celor de la Korda, dupa cum s-a dovedit ulterior) a facut ca Damian, care an acea vreme lucra la prototipul rachetei Korda Skyliner, sa-i raspunda lui Bryan foarte ironic: “e o porcarie, nu va cumpara nimeni asa ceva!”. Cateva luni mai tarziu, in timp ce Bryan isi prezenta Spomb-ul pe o masuta la targul amintit, Danny Fairbrass, boss-ul Korda, a vazut dispozitivul si a fost foarte impresionat de calitătile acestuia. Zambind, Bryan Houghton i-a spus ca Spomb-ul putea fi un produs marca Korda, daca nu se opunea Damian Clarke. Inghitind in sec, Danny s-a indepartat, promitand sa aiba o discutie serioasa cu directorul sau.

_DSC0169

O alegere buna

Pentru folosirea lui aveti nevoie de o lanseta speciala, cu un TC de minim 4 livre (orice lanseta de spodding e buna), un fir matasos si neaparat inaintas cu rezistenta de minim 25 livre. Avand o lungime de 18 cm (pana la dispozitivul de prindere), o latime de 8 cm la nivelul aripilor si o greutate de 60 g (neincarcat), Spomb-ul se vinde in magazinele englezesti cu 12-13 lire sterline, iar la noi cu 60-70 de lei.

_DSC0173

Am testat Spomb-ul imediat dupa aparitia sa pe piata si trebuie ss vs spun ca este exact asa cum se scrie pe forumurile engleze: impecabil! Il poti umple cu orice, de la boiliesuri si pelete, pana la seminte, bulgari sau chiar amestecuri din toate acestea. Mai mult, zboara atat de bine, incat de cateva ori am dat mai departe cu spomb-ul incarcat decat cu montura cu plumb. Dupa lansarea modelului clasic, pe care l-am prezentat aici si care a devenit, intre timp, cel mai bine vandut dispozitiv de nadire din toate timpurile, compania a mai scos pe piata inca doua modele, ambele de mai mici dimensiuni, respectiv modelele Mini Spomb si, mai nou, Midi Spomb.

Principalele avantaje sunt:

  • Atinge distante incredibile; cea mai lunga masurata este de 173m
  • „„Poate fi umplut cu orice tip de nada
  • „„Foarte aerodinamic, zboara drept chiar si cu vant din lateral
  • „„Nimic din nada nu se pierde in timpul zborului
  • „„Recuperare imediata, datorita faptului ca pluteşte pe suprafata apei, aripile sale fiind deschise spre capatul liniei si nu spre firul principal
  • „„Butonul care declanseaza deschiderea poate fi reglat pentru o rezistentă variabila la impactul cu apa

Leave a Reply

Scroll To Top
shared on wplocker.com