Ultima ora
You are here: Home / Articole / Noiembrie, ultimul bal
Noiembrie, ultimul bal

Noiembrie, ultimul bal

Pregatiri

2017 a fost, pentru mine, un an bun din punct de vedere al pescuitului. Cu ajutorul norocului, al muncii si al nadei de calitate am reusit sa pun pe saltea o multime de crapi foarte frumosi, multi dintre ei sariti de pragul de 20 kg, atit de cautat de pescari, multi altii fiind la limita inferioara a acestei greutati, dar nu mai putin speciali. Cele mai multe partide le-am facut pe balta mea de suflet din ultimii ani, lacul bosniac Zabar. Am gasit aici o combinatie senzationala de conditii de pescuit, oameni, preturi, densitate de peste si frumusete a locului care nu prea m-au lasat sa ma indrept catre alte zari. Iar cei care au pescuit deja acolo pot sa confirme asta.

IMAG1222

IMAG1398

IMAG0409

Nade si momeli

Ca de obicei, in ultimele doua sezoane, am luat cu mine exclusiv nade si momeli produse de WLC Carp, din punctul meu de vedere una dintre cele mai eficiente game de nade destinate pescuitului la crap din cite am testat de-a lungul anilor. Mai mult decit atit, cunoscind indeaproape oamenii si modul lor de lucru, pot afirma cu mina pe inima ca este una dintre cele mai oneste nade de pe piata romaneasca. Reteta principala pe care o folosesc e simpla – lipsa de compromisuri atunci cind vine vorba de calitatea ingredientelor si atentia acordata productiei. Pentru ultimele doua partide din acest sezon am decis sa folosesc doar gama SPP Tournament, cu care am avut cele mai mari succese pina acum. Am prins bine si cu Red Squid si cu MCM Tournament, doar ca slabiciunea mea (si a crapilor, de aproape fiecare data!) pentru SPP (squid – plum – pepper) a dictat in final, astfel ca boiliesuri fierte si solubile, bile de cirlig dipuite, pelete si lichide nutritive SPP au ajuns in bagaj.

IMAG1328

IMAG1351

Rezultate

Au fost partide inegale, una in care pestele s-a hranit binisor si pe care am incheiat-o cu 14 de pesti pe saltea, dintre care 5 exemplare de 18-24 kg, in timp ce in cea de-a doua am prins doar 6 pesti, dar jumatate dintre ei au avut la greutate 2 ca si prima cifra. Bine, era deja final de noiembrie, temperaturile variau intre 0 si 3 grade noaptea si o medie de 8-9 grade in timpul zilei, astfel ca rezultatele pot fi trecute, oricum, la categoria celor pozitive. Cele mai mari exemplare din fiecare partida au fost 24,2 kg in prima si fix 23 kg in cea de-a doua. A fost o toamna destul de ciudata in toata acea zona a continentului, cu saptamini intregi in care crapii au refuzat sa se hraneasca. Cu toate astea, la Zabar s-a prins peste binisor chiar si atunci, chiar daca doar pe anumite zone ale lacului, care este extrem de spectaculos ca si structura – plin de golfuri si canale. Cind ai cam 200 de exemplare trecute de 20 kg in 19 hectare de apa e aproape imposibil sa nu iasa ceva pesti mari la cintar pe undeva.

IMAG1228

IMAG1240

IMAG1412

Echipamentul

Indiferent de anotimp, la Zabar folosesc acelasi tip de montura (umblu doar la dimensiunea cirligului si la lungimea firului de par, in anumite situatii): cirlige Gardner Incizor nr. 6 (nu cele long shank) legate cu Kryston de 25 lbs, pe care folosesc fie o bila tare de 16 mm (simpla sau, mai rar, cuplata cu o boaba de porumb artificial sau o bucatica de spuma flotanta galbena sau rosie), fie doua bile tari de 14 mm. Lansetele si mulinete variaza, dar, in principiu, ceea ce conteaza cel mai mult (alaturi, bineinteles, de localizare si de o strategie de nadire bine adaptata) este sa ai o montura buna, din elemente de calitate si facuta corect. Si mai ales fara brizbrizuri inutile. In ultimii ani am inceput sa renunt la toate elementele inutile, mai ales in monturi, iar rata de capturi  e pe o curba evident ascendenta. Montura mea preferata Рblowback cu anou, shrink tube (stiu, e old school, dar urasc toate line alignerele moderne, cauciucate), cirlig relativ mic, dar sanatos si cu virf rezistent (in 90 % intre cazuri Incizor nr. 6 sau 8, modelul vechi).

IMAG1340

IMAG1343

IMAG1345

Concluzii

Bineinteles, prima concluzie este aceea ca abia astept primavara, ca voi toti. :)

Apoi, sint bucuros ca am o nada in care, dupa ce am tot testat-o in ultima vreme, am ajuns sa am incredere totala. Pentru mine, SPP Tournament este pe acelasi palier valoric cu nade mult mai celebre, cum e, de exemplu, The Source, o bila cu care am pescuit de foarte multe ori si care, ca si SPP, a prins peste mult si pe oriunde.  In fine, concluzia ca lacul pe care pescuiesc este unul dintre cele mai speciale din cite am avut ocazia sa incerc pina acum si ca sint onorat ca am fost ales ca si reprezentant oficial de rezervari pentru Romania. Va las cu citiva dintre pestii prinsi la aceste ultime partide ale sezonului.

IMAG1253

_DSC0575

IMAG1379

IMAG1269

Pina la urmatoarea noastra intilnire, online sau in viata reala, citeva sfaturi simple: nu luati totul de bun cind vine vorba de pescuit, faceti propriile cercetari si trageti concluzii; alegeti echipamentul si nada in functie de locul de pescuit, de stil si de pestii cautati; mentineti totul simplu, de la echipament la monturi si la strategii.

Multumesc echipei WLC Carp pentru suport si administratiei lacului Zabar pentru conditiile oferite!

Pentru detalii despre nadele si momelile folosite, aceesati site-ul WLC la adresa: www.wlc-carp.com

Pentru detalii si rezervari pe lacul Zabar, trimiteti e-mail la catalin@revistadecrap.ro sau accesati pagina oficiala la adresa: www.jezerozabar.com

Daca ti-a placut articolul, un like si un share sunt binevenite!

Ne poti cauta si pe facebook, contul Revista de Crap. Iti multumim si te mai asteptam!

Comments are closed.

Scroll To Top
shared on wplocker.com