Ultima ora
You are here: Home / Articole / Minunea de la Agov Dol
Minunea de la Agov Dol

Minunea de la Agov Dol

Asemeni multora dintre voi, probabil, sătui nu doar de prețurile nejustificate uneori și de comportamentul deplasat al anumitor patroni de bălți, am început să căutăm alternative decente de pescuit pe la vecini. Astfel, am ajuns pe unul dintre cele mai frumoase lacuri de crap pe care am pescuit vreodată, care are și o populație impresionantă de pește mare. Numele sau este Agov Dol, se afla la doar 300 km de Bucuresti si este, asa cum probabil ati intuit din titlu, o adevarata minune. Apropierea de capitala noastra si de toata zona sudica a Romaniei transforma acest lac intr-o destinatie extrem de accesibilă (care se află la doar 2-3 ore de condus distanță de marele orase din sud) pescarilor români care caută alternative de bun simț (și mă refer aici la vectorii numiți peisaj, condiții, pești si prețuri) la carpodroamele noastre scumpe. Imediat ce ajungi, primul lucru care iti izbeste retina este frumusețea locului – vegetație abundentă, linște, un mal opus cu o pădure de nepătruns ce coboară până în apă, munți cu creste înzăpezite la câțiva kilometri distanță.

Singurul ponton aflat pe malul opus, o adevărată oază în sălbăticie

Singurul ponton aflat pe malul opus celui de pe care se pescuieste in mod normal, o adevărată oază în sălbăticie

Toate standurile de pe Agov Dol ofera această priveliște impresionantă

Toate standurile de pe Agov Dol ofera această priveliște impresionantă

Lacul are 18,6 hectare si o populatie impresionanta de peste, si mic si mare: peste 100 de tone de crap, amur, somn, salau si albitura, dintre care peste 80 de exemplare de crap comun si oglinda de peste 20 de kg, care-ti pot transforma sesiunea acolo in poate cea mai frumoasa a sezonului. Lacul este unul artificial si a fost construit in 1962, ca parte a unei ferme care avea ca obiect de activitate nu doar piscicultura, ci si cresterea ratelor si fazanilor. Recordurile oficiale ale lacului sunt de 29 kg la crap comun si 28,4 kg la crap oglinda, dar se banuieste ca in apa sunt cateva exemplare, dintre crapii bastinasi, trecute bine de 30 kg. Anul trecut, dupa o inundatie devastatoare, au fost gasite intr-un canal deversor cateva exemplare moarte de dimensiuni uriase, cel mai mai dintre ele fiind cantarit la aproape 39 kg.

Cateva dintre cele mai bune standuri de pe Agov sunt dotate cu cabane si pontoane

Cateva dintre cele mai bune standuri de pe Agov sunt dotate cu cabane si pontoane

Aflat din 1999 in proprietatea lui Mario Tonchev, pescar inrait si fost campion national de stationar, lacul a fost initial destinat competitiilor de match, rubeziana si feeder, dar populatia serioasa de crapi foarte mari l-a determinat pe proprietar sa-si schimbe planurile, iar acum Agov Dol este pe cale sa devina una dintre cele mai interesante piste destinate pescuitului sportiv la crap din partea astea de continent. Dotarile actuale sunt excelente (cateva cabane cu doua paturi, veranda mare cu mese si banci, pontoane, toalete ecologice, terasa pentru servit masa si posibilitati de gratar), dar se munceste intens la celelalte puncte din investitie care trebuie bifate: panouri solare pe casute, pentru alimentare locala cu electricitate si pentru dusurile cu apa calda, retea electrica la terasa si receptie, retea wireless exclusiva pentru clientii lacului etc.

Ivan și unul dintre comunii prinși de el în această partidă

Peștii mari se prind aici cu monturi sănătoase și cu minim două bile de 20 mm pe firul de păr. Localnicii folosesc în principal boiliesuri pe bază de fishmeal, aromele de Squid, Crab și Frankfurter fiind printre cele mai prinzătoare. Cu toate că lacul este pescuit de puțin timp cu boilies, doar de ceva mai mult de un an, peștii au început să aprecieze acest tip de momeală, iar dacă vrei să selectezi puțin dimensiunile crapilor e bine să folosești boiliesuri mari și fierte (lacul are încă mult pește mic, de 3-6 kg, mai ales amuri, dar și mulți raci, care macină rapid boiliesurile prea moi). Receptia dispune si de un magazin de nade si momeli pentru crap, de unde va puteti procura orice va trece prin minte, la preturi foarte prietenesti si de foarte buna calitate (Mario Tonchev este si actionar intr-o companie bulgaro-slovena care vinde peste 80 de tone de nade si momeli pe an in Balcani).

Magazinul de pe malul lacului ofera o gama completa de nade si momeli pentru crap

Magazinul de pe malul lacului ofera o gama completa de nade si momeli pentru crap

Poate cel mai important aspect legat de Agov Dol, dincolo de frumusetea locului si de pestii impresionanti, este politica de preturi, una care demonstreaza ca se pot face afaceri in acest domeniu si fara sa fii lacom. Poti pescui aici pentru doar 15 euro/24 ore (asta inseamna doar 85 euro pentru un pachet de o saptamana, daca vii cu propriul cort), dar exista si varianta cu casuta inchiriata, care inseamna 25 euro/24 de ore. Mai mult, exista chiar si un pachet VIP pentru amatorii sistemului “all inclusive”, adica sa veniti doar cu monturile si mulinetele de acasa, iar gazdele se ocupa de toate celelalte aspecte, de la transport de la/la aeroport, cazare, mese si echipament de pescuit (care include barca si sonar).

Aroape 17 kg de solzi - un frumos comun bulgăresc

Lichidul atractant și pop up-urile folosite în această partidă

Găleata de Source, cu 5 kg de boliesuri bine dipuite

Primul exemplar over 15 pentru mine la Agov Dol(15,8 kg)

Vedeta din ultima dimineață - aproape 19 kg

Cei mai mari pesti prinsi de noi in scurta partida-test facuta la inceputul lunii mai au avut greutati cuprinse intre 16 si 19 kg, toti pacaliti la boiliesuri ready made The Source de la Dynamite Baits, bilele in care avem totala incredere atunci cand vrem sa prindem peste indiferent de balta. Suntem convinsi ca daca am fi avut ceva mai mult timp la dispozitie am fi bifat si exemplare de peste 20 kg. Lucru pe care vrem sa-l realizam in curand, la urmatoarea noastra expeditie acolo.

Un amplu reportaj de la aceasta partida va putea fi citit in urmatorul numar al revistei Pescuit pur si simplu, care va aparea pe piata in curand…

Incepand cu 1 iunie 2015, rezervarile din Romania pentru acest lac se fac prin intermediul Revistei de Crap, detaliile de contact urmand sa fie publicate in curand. Pentru mai multe detalii despre lac, vizitati pagina agovdol.com

 

Daca ti-a placut articolul, un like si un share sunt binevenite! Ne poti cauta si pe facebook, contul Revista de Crap. Iti multumim si te mai asteptam!

Comments are closed.

Scroll To Top
shared on wplocker.com