Ultima ora
You are here: Home / Articole / Crapii gigantici de pe Po
Crapii gigantici de pe Po

Crapii gigantici de pe Po

Pescuitul crapului pe rauri este o indeletnicire aparte, care necesita mai multa munca si mai multa atentie la detalii decat pescuitul normal, pe lac. Asta fiindca alegerea locului, localizarea pestilor si mai ales punerea acestora pe saltea sunt mult ingreunate de conditiile naturale de multe ori dificile, de curentii puternici ai apei si de obstacolele naturale care sunt si inger si demon pentru pescarii de crap. Fireste, recompensele cu solzi merita toate aceste eforturi, fiindca un crap de rau este cu mult mai viguros si mai bataios decat orice specimen crescut in balta. Drilurile cu crapi de rau nu mai mari de 10-12 kg le pot depasi in spectaculozitate pe acelea cu orice crap de lac, chiar daca vorbim de exemplare de peste 30 kg.

Zonele in care pescuiesc sunt extrem de salbatice, aproape neumblate

Zonele in care pescuiesc sunt extrem de salbatice, aproape neumblate

Nu in ultimul rand, pescuitul pe rau poate fi chiar periculos, in anumite conjuncturi, exemplul cel mai elocvent fiind unul personal: acum cativa ani, in timp ce plantam la aproximativ 150 metri de mal, o ceata incredibil de groasa s-a lasat peste rau in doar cateva minute, iar eu, dezorientat, abia am reusit sa ajung la mal. Probabilitatea unui accident in astfel de conditii este destul de mare, mai ales pe cai navigabile importante, asa ca trebuie sa aveti mare grija la toate detaliile atunci cand iesiti pe rau cu barca.

Locul meu preferat de pescuit de pe Po, aflat in zona Polesella

Locul meu preferat de pescuit de pe Po, aflat in zona Polesella

Locuiesc de multi ani in Italia si majoritatea partidelor mele de pescuit se desfasoara pe raul Po, unul dintre cele mai mari si mai pline de crap si somn din Cizma. Zona in care pescuiesc se numeste Polesella Veneto si este una de poveste, cu peisaje incredibile si zone de mal aproape impenetrabile, cu vegetatie deasa si locuri neumblate. Poate si de aceea, este o zona extrem de prolifica in ceea ce priveste capturile de crap, in ultimii doi ani aici fiind prinse multe exemplare cu greutati intre 23 si 27 kg. Niste pesti absolut fantastici, daca tinem cont ca sunt exemplare salbatice, multe dintre ele prinse pentru prima data. Trebuie sa stiti ca eu nu plec niciodata cu idei preconcepute de acasa, ci stabilesc strategiile la fata locului, in functie de vad, de conditiile meteo si de anotimp. Cred cu tarie ca asa-zisele strategii pe care le-am vazut la multi pescari romani, care folosesc “nada de peste mare” sau “forfacul de peste mare”, sunt doar niste conventii invatate mecanic si care nu dau rezultate de fiecare data. Din punctul meu de vedere, atunci cand pleci la pescuit trebuie sa faci totul cat mai simplu si mai natural, iar rezultatele vor veni.

Crap salbatic de 17,4 kg prins pe raul Po, cu boiliesuri facute dupa o reteta proprie

Crap salbatic de 17,4 kg, cu boiliesuri facute dupa o reteta proprie

Revenind la metodele mele, va marturisesc ca eu pescuiesc exclusiv plantat, nu arunc niciodata din mana. Distantele la care gasesc, de obicei, pestii sunt intre 60 si 120 de metri, cu mici variatii, in functie de nivelul apei. Partida despre care va povestesc aici a inceput bine, cu cativa crapi de 10-13 kg gasiti pe un mic platou strajuit de un copac cazut, la cam 60 metri de mal, pe 4 metri adancime. Am decis sa schimb pozitia celorlalte doua lansete, aflate mai in larg, si sa le plantez pe un prag gasit la 120 metri de mal, pe o adancime de 6,5 metri, dar contra curentului. Era o panta nisipoasa, la capatul careia se gasea o groapa de aproximativ 3-4 metri patrati, cu fund tare. In ultima noapte a partidei, in jurul orei 1:55, o trasatura destul de slaba, dar constanta, imi spune ca am un peste la capatul firului. Era una dintre cele doua lansete plantate la 120 de metri, in groapa. Drilul a durat mai putin decat in mod normal pentru un peste mare, si s-a terminat cu crapul poposind in minciog, desi abia la a patra incercare. Pe rauri, in afara de miscarile pestelui si ale barcii, mai trebui sa te sincronizezi si cu curentul apei, care de data asta mi-a fost favorabil. Pestele a iesit in curent, ceea ce m-a ajutat sa controlez drilul si sa evit agataturile dese din acea zona.

Uriasul crap salbatic de 23,2 kg, noul record personal si primul meu crap de peste 20 kg

Uriasul crap salbatic de 23,2 kg, noul record personal si primul meu crap de peste 20 kg

Cantarul a consemnat un nou record personal – 23,2 kg, si, mai mult, primul crap de peste 20 kg din viata mea, astfel ca aceasta partida va ramane una memorabila. Montura folosita este una extrem de simpla, dupa cum puteti vedea in imagine. Carlig nr. 1, doua boiliesuri de 20 mm facute dupa reteta proprie si clips cu banda de cauciuc pe care fixez o piatra de dimensiuni mari. Din respect pentru mama natura, nu folosesc niciodata plumbi in pescuitul pe rau, ci doar pietre. E mai ecologic, mai ieftin si mai natural asa. Plusa ca nu trebuie sa cari nimic la tine, gasesti toate greutatile de care ai nevoie pe malul apei. Folosesc ca fir principal monofilament de 0.60 mm si un forfac din fir textil, echilibrat cu o alica de plumb care sa-l fixeze de substrat.

Montura simpla, cu carlig nr. 1, doua boiliesuri de 20 mm si piatra de rau in loc de plumb

Montura simpla, cu carlig nr. 1, doua boiliesuri de 20 mm si piatra de rau in loc de plumb

Pescuitul pe Po este extrem de prolific mai ales in lunile octombrie si noiembrie, atunci cand temperaturile variaza intre 16 si 19 grade ziua si 9-12 grade in timpul noptii. Nu obisnuiesc sa prenadesc, iar in timpul unei partide de 4-5 zile folosesc cam 10-12 kg de boiliesuri. De obicei, media capturilor este de 2-3 in timpul zilei, trasaturile fiind mai dese si mai violente in timpul noptii.

Colegii mei din clubul Carp Fishing Polesella - prieteni de nadejde si pescari foarte priceputi

Colegii mei din clubul Carp Fishing Polesella – prieteni de nadejde si pescari foarte priceputi

Pescuiesc singur in 90 % din cazuri (uneori merg alaturi de colegii si prietenii din clubul Carp Fishing Polesella, carora vreau sa le multumesc pentru prietenie si respectul pe care-l arata acestui minunat sport), iar cea care este mereu alaturi de mine este mascota mea norocoasa, oita Gimmy. In incheiere, vreau sa va marturisesc ca pescuitul pe rau este un sport pe cat de dificil, pe atat de frumos, iar daca va decideti sa-l incercati si aveti nevoie de sfaturi, puteti sa-mi scrieti oricand, prin intermediul Revistei de Crap. Fir intins!

Cicerone Neamu

Oita Gimmy, magnetul de crapi, mascota mea norocoasa

Oita Gimmy, magnetul de crapi, mascota mea norocoasa

Cicerone Neamu este unul dintre principalii colaboratori ai revistadecrap.ro si corespondentul in Italia al publicatiei noastre. Pescar cu foarte multa experienta, Cicerone este expert in pescuitul la crap pe ape curgatoare. Daca aveti vreo intrebare legata de acest tip de pescuit, nu ezitati sa-i scrieti pe adresa office@revistadecrap.ro.

Daca ti-a placut articolul, un like si un share sunt binevenite! Ne poti cauta si pe facebook, contul Revista de Crap. Iti multumim si te mai asteptam!

Leave a Reply

Scroll To Top
shared on wplocker.com