Ultima ora
You are here: Home / Articole / Crapi si culori pe Pleasa
Crapi si culori pe Pleasa

Crapi si culori pe Pleasa

Auzisem multe lucruri bune despre Pleasa de la “Mincinosi”, dar partida de debut pe aceasta balta, programata inca din toamna trecuta, s-a concretizat abia la final de iunie 2014. Am ajuns pe seara, la timp pentru a despacheta bagajul si pentru a prinde un apus de soare senzational, plin de nuante de rosu, albastru si combinatii ale acestora. Conditiile de pe balta m-au incantat, mai ales fiindca n-a mai trebuit sa car cort si pat, si orice pescar de crap stie ce inseamna asta si cat din totalul bagajelor ocupa cele doua piese de camping. Prin amabilitatea adiministratorului lacului, domnul Manole, mi-a fost repartizata una dintre casutele cu ponton de pe mijlocul malului sudic, ideala pentru a explora centrul baltii.

Apus de soare cu cer violet si rima trasatura a partidei

Apus de soare cu cer violet si prima trasatura a partidei

Am nadit putin, jumatate de kilogram de Carping Premium Meat si 30-40 de de bile ready made The Source (Dynamite Baits), dupa care am aruncat lansetele si am desfacut prima bere. Am mai dat o tura de balta si n-am facut altceva decat sa bifez facilitatile oferite pescarilor: mici gratare in dreptul fiecarui stand, toalete ecologice, multe cosuri de gunoi, prize si becuri direct pe ponton, automat de cafea si frigidere pline de bauturi reci la preturi de supermarket (la sediul fermei). Nici nu se lasase bine intunericul, ca a aparut si primul peste. Ciortan de 2,5 kg, venit la o bila de 20 mm The Source (una dintre cele mai rapide si mai universal-prinzatoare boiliesuri de import din cate am folosit vreodata). N-am facut mofturi, era un peste venit repede, dar auzisem ca in lac sunt si pesti bine trecuti de 10 kg, asa ca am decis sa mai dam o sansa bilelor rapide. Aveam sa renunt repede la aceasta idee, cam pe la miezul noptii, cand toate cele patru lansete erau pe mal, fiecare cu cate doi ciortani de 2-3 kg in portofoliu.

Lacul Pleasa este unul extrem de bine dotat pentru pescarii de crap: casute cu paturi si curent electric, pontoane, cosuri de gunoi si toalete ecologice

Lacul Pleasa este unul extrem de bine dotat pentru pescarii de crap: casute cu paturi si curent electric, pontoane, cosuri de gunoi si toalete ecologice

Primul crap de doua cifre al artidei, un comun de aproape 13 kg

Primul crap de doua cifre al partidei, un comun de aproape 13 kg, plin de urmele depunerii icrelor

Si fiindca oboseala incepuse sa-si spuna cuvantul, am lasat lansetele pe uscat si am dormit dus, hotarat ca dimineata sa schimb total abordarea. OK, era interesant sa auzi avertzorii la fiecare 10 minute, dar nu e chiar stilul meu de pescuit. Voiam sa evit ciortanii si sa incerc sa prind macar un peste de poza. Daca acesta avea sa fie si unul de doua cifre, cu atat mai bine. Dupa cateva ore de ploaie, dimineata explodeaza in aceeasi paleta de culori precum cea din seara precedenta, doar ca in partea opusa a lacului. Invigorat si odihnit, purced la schimbare de tamburi, monturi si momeli.

Dupa cinci ore de ploaie, soarele deseneaza o dimineata superba

Dupa cinci ore de ploaie, soarele deseneaza o dimineata superba pe lacul Pleasa

Asadar, conform celebrei replici din Nea Marin Miliardar, trec la varianta Dama cu camelii, si schimb totul pe “mai mare, mai tare”. Schimb tamburii cu cei pe care am fire de 0.35 mm, monturi sanatoase cu fir de 25 livre si carlige nr. 2. Pun doar boiliesuri tari, Premium Meat, cate doua de 20 mm sau unul de 24 mm (pe o singura lanseta las o bila de 20 mm cu un pop-up Monster Pursuit de 15 mm), astfel ca, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa scap de deranjul cu pestii mici. Avea sa fie o schimbare inspirata, ce avea sa aduca pe saltea, in doar 10 ore, nu mai putin de trei crapi de doua cifre. Nu uriasi, dar foarte frumosi si, comparativ cu ce se prindea pe celelalte pontoane, iesit din tipare: aproape 13 kg, aproape 12 kg si 10,5 kg, in aceasta ordine, ultimul dintre pestii mari fiind o salonta superba, cu o linie de solzi impresionanta.

Artileria grea in actiune: carlige nr. 2, boiliesuri tari si cu diametre mari

Artileria grea in actiune: carlige nr. 2, boiliesuri Premium Meat tari si cu diametre mari, unele grupate cate doua

Ultimul peste mare al partidei, o salonta de 10,5 kg cu o linie superba de solzi pe partea dorsala

Ultimul peste mare al partidei, o salonta de 10,5 kg cu o linie superba de solzi pe partea dorsala

Boiliesurile si peletele Carping Club nu lipsesc niciodata din bagaj

Boiliesurile si peletele Carping Club nu lipsesc niciodata din bagaj

Din cate am inteles, acestia au fost singurii pesti mari prinsi in acele zile pe Pleasa. Cu siguranta, factorul noroc nu trebuie exclus din concluziile partidei, dar ceea ce vreau sa evidentiez este faptul ca schimbarea din mers a strategiei trebuie sa fie unul dintre atuurile pescarului deschis la minte. Mobilitatea (psihologica) si adaptarea la conditiile locale au insemnat, in acest caz, diferenta dintre crapcenii de maxim 3,5 kg (cum s-au prins pe restul standurilor) si pestii mari, de peste 10 kg, aflati in lacul Pleasa. N-am prins chiar recordurile baltii (care sunt de aproape 19 kg pentru crap si 17 kg pentru cteno), dar am avut parte de o partida excelenta. Un lac mic, dar foarte cochet si, mai ales, cu o echipa care a inteles ca aplicarea regulamentului se poate face in acelasi timp cu strictete si amabilitate. Multumesc administratorilor lacului Pleasa pentru amabilitate, “vecinului” de stand Catalin Grigore, alias Otto, binecunoscut pescar de crap, pentru compania placuta si bastonul de nadire imprumutat si, nu in ultimul rand, lui Tudor Hossu-Longin si echipei Mincinosilor.

Pentru cei care doresc sa pescuiasca la Pleasa, gasiti detaliile necesare accesand adresa http://laculpleasa.ro/

Daca ti-a placut articolul, un like si un share sunt binevenite! Ne poti cauta si pe facebook, contul Revista de Crap. Iti multumim si te mai asteptam!

Leave a Reply

Scroll To Top
shared on wplocker.com