Ultima ora
You are here: Home / Articole / Bomboane pentru crapi – pop-up-ul ca solutie pe apa rece
Bomboane pentru crapi – pop-up-ul ca solutie pe apa rece

Bomboane pentru crapi – pop-up-ul ca solutie pe apa rece

Sunt colorate, exceptional de bine aromate si arata foarte apetisant. Desi sunt folosite foarte des in combinatie cu boiliesurile scufundatoare, pop-up-urile nu reprezinta insa, pentru cei mai multi dintre pescari, o varianta de sine statatoare. Odata cu venirea sezonului rece, daca baltile nu sunt inghetate, ideile preconcepute trebuie puse in cui, nu si lansetele. Mai bine desfaceti borcanasele cu bomboane pentru crapi si lasati-i sa se infrupte.

Intre octombrie tarziu si martie devreme, cei mai multi dintre pescarii de crap de la noi nu mai ies pe balta. Frigul si prezentarile rare (sau inexistente) ii fac pe cei mai multi sa prefere confortul din fata televizorului sau mistocareala perpetua de pe forumuri unei sesiuni dure, dar poate foarte frumoase, in cautarea crapilor de zapada. Cea mai mare problema o reprezinta faptul ca cei mai multi patroni de carpodroame scad nivelul apei pentru recoltarea speciilor de interes comercial si putinul ramas ingheata mult mai usor. Mai sunt insa si balti pe care putem incerca sa pacalim cativa mustaciosi dispusi sa guste din bombonelele colorate cu care ne impodobim carligele.

Pop-up-urile viu colorate pot face diferenta pe vreme foarte rece

Pop-up-urile viu colorate pot face diferenta pe vreme foarte rece

Nada putina, sanse mari

Cu mici exceptii, boiliesurile fierte au culori sterse, neutre, care se confunda mai mereu cu substratul baltilor. Si e si normal sa fie asa! Pe de alta parte, boiliesurile plutitoare sunt, in primul rand vizual, mult mai atractive. Chiar daca, uneori, asta inseamna un semnal de alarma in plus, mai ales pentru crapii circumspecti, in sezonul rece asta se poate transforma intr-un avantaj major pentru pescar. Pop-up-urile se pot metamorfoza in margelutele colorate si apetisante, pe care un crap curios si-ar dori sa le probeze. Iarna, indiferent daca decidem sa pescuim cu snowman sau doar cu un pop-up, trebuie sa tinem cont de faptul ca trebuie sa reducem totul… De la dimensiunile carligelor si ale momelilor, pana la cantitatea de nada. Un simplu saculet solubil, umplut cu 2-3 boiliesuri sfaramate si cateva pelete usor solubile sau o mana de seminte, reprezinta dozajul perfect de nadire pentru fiecare montura. Chiar daca aveti posibilitatea sa plantati, folositi montura cu saculet solubil, iar in jurul monturii, pe o arie de cativa metri patrati, mai aruncati cateva boiliesuri si niste seminte. Nu uitati insa, in aceasta perioada, din cauza incetinirii metabolismului, crapii se deplaseaza extrem de putin in cautarea hranei, astfel ca cel mai important aspect al pescuitului hibernal ramane localizarea.

Crap care n-a rezistat tentatiei unui pop-up portocaliu

Crap care n-a rezistat tentatiei unui pop-up portocaliu

Arome, monturi, culori

Pescarii mari au o vorba foarte inteleapta… “daca merg iarna la pescuit pe aceleasi balti pe care le frecventez si vara, incerc sa folosesc aceleasi momeli”, doar ca putin cosmetizate, astfel incat sa devina mai atractive pentru un crap amortit, care nu e dispus sa faca prea mult efort pentru a se hrani. O alternativa demna de luat in seama este un pop-up din aceeasi gama cu boiliesul fiert pe care-l folosit in mod uzual. Cele mai multe dintre firmele consacrate produc si varianta plutitoare din acelasi mix, astfel ca aroma si culoarea raman aceleasi, schimbandu-se doar flotabilitatea boiliesului, si implicit prezentarea monturii. Iarna este anotimpul bomboanelor… Pop-up-urile mici, dulci si puternic aromate iau locul boiliesurilor fierte cu diametre mari si arome carnoase. Multi dintre pescarii britanici (care, avand avantajul climei, pot pescui aproape intregul an calendaristic) spun ca n-au ce cauta la o partida de pescuit iarna fara un borcan de pop-up-uri Tutti Frutti, indiferent de producatorul acestora. Orice aroma de fructe, de la ananas la capsuna, poate reprezenta un loz castigator, daca ati reusit sa localizati un cuib unde crapii ierneaza. Monturile pe care ar trebui sa le folositi sunt arhicunoscute, unele dintre ele fiind destinate exclusiv pescuitului cu pop-up: montura 360 grade, Witty Pool, Blow Back cu anou, Multi Rig, D Rig, Chod Rid, KD Rig (montura Kenny Dorsett) si altele.

Pop-up dublu pe montura D - posibila solutie pentru crap mare pe vreme rece

Pop-up dublu pe montura D – posibila solutie pentru crap mare pe vreme rece

Cele mai folosite culori pentru apa rece sunt galben, alb, portocaliu si roz, de preferat fluorescente, dar puteti incerca si rosu, mov, albastru sau verde… Nu uitati sa dati un plus de „senzualitate” momelii si saculetului solubil cu un lichid atractant, neaparat unul usor solubil in apa rece. Nu va faceti griji ca acestea nu au o arome fructate, toate sunt pe baza de produse comestibile si vor sugera crapilor ca ceva bun de mancare e in zona. Uitati de lichidele pe baza de uleiuri, temperatura scazuta ar face ca acestea sa se congeleze efectiv la contactul cu apa rece, impiedicand total dispersia aromelor.

Arsenalul de momeli flotante din trusa unui pescar pasionat

Arsenalul de momeli flotante din trusa unui pescar pasionat

Sfaturi generale

Pentru lunile foarte reci, chiar daca este vorba despre lacuri care abunda in pesti de talie mica-medie sau daca sunteti in cautarea specimenelor foarte mari, folositi pop-up-urile in combinatie cu momitor ori montura cu agrafa rapida si saculet solubil tras pe firul carligului. De asemenea, dati o sansa momelilor flotante artificiale, fie ele imitatii de boilies, porumb, viermi sau alune tigrate. Bine dipuite si puse la la botul crapului, nu vor fi refuzate multa vreme. Folositi forfacuri scurte si carlige de mici dimensiuni… Crapii se hranesc apatic, astfel ca un cirlig de dimensiuni reduse va da sanse mai mari in cazul unei prezentari.

Momeala critic echilibrata, imbunatatita cromatic cu o boaba de porumb artificial

Momeala critic echilibrata, imbunatatita cromatic cu o boaba de porumb artificial

Nu uitati de momelile critic echilibrate… acestea au o flotabilitate relativa, care le permite sa stea deasupra substratului, dar fara sa ridice si carligul de pe fund. Un alt aspect important poate fi forma momelii de la carlig. Taiati pe margini pop-up-urile, pana ajungeti la forme neregulate, apoi dipuiti momeala astfel obtinuta. Poate fi un truc care sa faca diferenta intre succes si dezamagire. In sfarsit, un sfat legat de starea voastra de spirit. Iarna, fiti pregatiti mental pentru o sesiune ratata, asa ca bucurati-va oricum de iesitul la aer curat, pe malul baltii. Faceti fotografii, testati fiabilitatea aragazului si a ibricului si faceti toate experimentele pe care nu vi le permiteti vara, atunci cand vreti neaparat sa prindeti mai mult decat vecinul de stand.

Daca ti-a placut articolul, un like si un share sunt binevenite! Ne poti cauta si pe facebook, contul Revista de Crap. Iti multumim si te mai asteptam!

Comun de octombrie pacalit cu un pop-up galben de ananas

Comun de octombrie pacalit cu un pop-up galben de ananas

Leave a Reply

Scroll To Top
shared on wplocker.com